Nieuws   |   Voorbereidingen Sidetrack Aardwarmte Vierpolders in volle gangĀ 
23 februari 2023

Voorbereidingen Sidetrack Aardwarmte Vierpolders in volle gangĀ 


Deze maand is er een akkoord gekomen voor de sidetrack voor Aardwarmte Vierpolders. Die ingreep is nodig om de warmtecentrale meer duurzame warmte te kunnen laten leveren. Het projectteam is nu hard aan het werk om alle voorbereidingen te treffen. Wat voorop staat, is dat de werkzaamheden veilig en verantwoord worden uitgevoerd. En dat die in goede afstemming zijn met de omgeving en gemeente. Als alles goed gaat, is de sidetrack dan in mei voltooid. 
 
Verstopping verhelpen voor volop duurzame warmte 
De afgelopen twee jaar heeft de aardwarmtecentrale minder duurzame warmte kunnen leveren aan de acht aangesloten tuinbouwbedrijven. Dat heeft te maken met – kort gezegd – een verstopping in de ruim twee kilometer diepe put. Daarom wordt er een sidetrack aangelegd. Bij een sidetrack wordt er als het ware een omleiding aangebracht. Daarvoor wordt een zijbuis geïnstalleerd vanaf de al bestaande buis richting de warmwaterbron. Zo kan het warme water door de nieuwe, schone buis omhoog worden gepompt en kan de aardwarmte-installatie weer de normale hoeveelheid warmte leveren aan de acht tuinbouwbedrijven. 

Toekomstbestendig ondernemers voor de 8 tuinders 
Zeker in het afgelopen jaar is er een hoop veranderd in de energiemarkt. De prijzen voor aardgas en elektriciteit zijn enorm gestegen. Dat zorgt bij de tuinbouwondernemers voor veel onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Met een goed werkende en betrouwbare aardwarmtecentrale, kunnen de acht tuinders die zijn aangesloten op de Aardwarmte Vierpolders in mei weer volop gebruik maken van duurzame warmte. Daarmee kunnen ze blijven doen wat ze het liefste doen: dagelijks bezig zijn met het kweken en telen van mooie producten; paprika’s, tomaten, verschillende opkweekgroenten en -aardappelen en bloemen voor honderdduizenden consumenten in Nederland en heel Europa.  

De tijdlijn voor de komende paar maanden ziet er als volgt uit: