Nieuws   |   In de spotlight: Ron Nederpelt van Kwekerij Nederpelt
27 februari 2023

In de spotlight: Ron Nederpelt van Kwekerij Nederpelt


Op maandag 13 februari ben ik bij Kwekerij Nederpelt in Vierpolders voor een interview met de eigenaar, Ron Nederpelt, één van de 8 initiatiefnemers van Aardwarmte Vierpolders.

Kwekerij Nederpelt is een echt familiebedrijf, opgericht door zijn vader in Naaldwijk in het Westland.
In 1992 werd het bedrijf voortgezet in Vierpolders aan de Oude Dijk 3 en startte Ron in het bedrijf. In 2010 nam hij het helemaal over van zijn vader.

Je bent van oorsprong een echt familiebedrijf, is dat nog steeds zo?

Ja, ik werk samen met mijn vrouw in het bedrijf. Mijn zoons hebben ook allemaal in de tuin gewerkt. Momenteel werkt er nog één zoon mee in de tuin. Daarnaast is mijn vader van 75 jaar ook nog steeds betrokken.

Hoe komt een bedrijf uit het Westland in Vierpolders terecht?
Het bedrijf, destijds van zijn vader, werd in 1992 uitgekocht door de gemeente omdat het plaats moest maken voor een bedrijventerrein in Naaldwijk. In een kort tijdsbestek moesten ze op zoek naar een nieuwe locatie. Die locatie werd uiteindelijk gevonden in Vierpolders, alwaar het bedrijf weer werd opgebouwd. Eind november 1992 begon hier de eerste teelt.

Er zijn vele soorten tomaten, welke tomaten teel jij en waarom?
Ik teel tros grof tomaten. Dit zijn de grotere tomaten van 150-170 gram.
Dat is begonnen omdat ik vroeger voor de Italiaanse markt teelde en van daaruit kwam de vraag naar grove tomaten. Tegenwoordig gaat er nog steeds een deel naar Italië, maar het merendeel gaat nu naar Duitsland via Coöperatie The Greenery, waar hij bij is aangesloten.
The Greenery levert en distribueert samen met haar 362 leden (telers) jaarrond een compleet dagvers assortiment groente en fruit aan supermarkten, groothandelaren, cateraars en de verwerkende industrie.

Met hoeveel mensen werk je aan een teelt?
Dat verschilt per periode. Op dit moment met 4 – 4,5 man en dat loopt op naar 8 man in de zomer met behulp van flexkrachten.

Wanneer is het seizoen voor tomaten?
Een traditionele teelt tomaten zonder lampen begint vanaf begin december tot half januari met planten. De teelt van Kwekerij Nederpelt is dus ook in december begonnen en loopt tot 1 november. In april gaat het oogsten beginnen.

Waarom vind je het belangrijk dat jouw tomaten duurzaam worden geteeld?
Het is voor mijzelf belangrijk, maar het is ook steeds vaker een eis vanuit de klant (The Greenery, die ook weer eisen vanuit bijvoorbeeld de supermarkten krijgt). Die verwachten dat je steeds meer verduurzaamt. Daarnaast geeft het een stukje zekerheid van energie, wat steeds belangrijker is nu de levering van gas onzekerder is geworden.

Hoe en wanneer ben je met Aardwarmte Vierpolders in aanraking gekomen?
De gemeente was zelf bezig met een initiatief voor een warmteput, maar kreeg het niet voor elkaar. Toen hebben wij (8 tuinders uit de omgeving) het initiatief genomen en het voor elkaar gekregen.

Je bent voorloper doordat je aangesloten bent op aardwarmte.
Hoe voelt het om voorloper te zijn en wat merk je daarvan?

Toen we net begonnen hebben we wat uitdagingen moeten overwinnen, maar we waren allemaal van mening dat we met zijn allen iets moeten doen om verder te verduurzamen.

In 2016 kon ik merken dat we voorlopers waren, toen waren we
één van de weinigen. Nu komen er steeds meer putten bij en worden er zelfs netwerken aangelegd om putten aan elkaar te koppelen. Als de ene put uitvalt, dan kan de andere, gekoppelde, put het opvangen. Als er voldoende netwerken worden aangelegd, dan kunnen in de toekomst zelfs woonwijken gebruikmaken van aardwarmte.  

Het gaat er uiteindelijk om hoeveel gas we kunnen besparen met de aardwarmteput. De telers hebben in de zomer veel minder warmte nodig waardoor de put niet optimaal wordt benut. Stel dat er een woonwijk aan gekoppeld zou zijn, dan kan de warmte aan de woningen geleverd worden. Per saldo besparen we dan veel meer. De aardwarmteput in combinatie met de wkk-installatie (warmtekrachtkoppeling) levert ook flexibiliteit. Als de aardwarmteput niet zou werken, dan zijn de wkk-installaties van de tuinders een goede back-up.
  

Het zijn bijzondere tijden voor een teler, wat vind je momenteel de grootste uitdaging?
De steeds hogere energie- en arbeidskosten. Alle prijzen worden hoger, maar wij kunnen die verhogingen niet doorvoeren in onze prijzen.

Er gaat niets boven een heerlijk verse tomaat die je op vele manieren kunt eten, hoe eet jezelf het liefst een tomaat?
Een snoeptomaatje vind ik lekker om zo los te eten, maar mijn trostomaten vind ik dan toch lekkerder in een salade of op brood en zeker in de tomatensoep die mijn vrouw regelmatig maakt.

Tot slot, wat is jouw visie voor de toekomst?
Samenwerking tussen de putten!
Werken aan verduurzaming. Aardwarmte is een deel van de oplossing, maar samenwerking is nodig. Ook samenwerking tussen putten. Bijvoorbeeld de put van Tinte koppelen aan die van ons na de sidetrack. Als de ene put in de zomer in onderhoud is, kan de ander dit opvangen.


Door: Kim Kaslander