Nieuws   |   In de spotlight: Robin Grootscholten van Vitensa
4 april 2022

In de spotlight: Robin Grootscholten van Vitensa


Aardwarmte Vierpolders is een duurzaam initiatief vanuit meerdere tuinders in de omgeving. We stellen graag één van deze tuinders aan je voor: snoeptomaat teler Robin Grootscholten van Vitensa.

Vitensa is in de jaren 70 opgezet door Peter Grootscholten. Tegenwoordig wordt het bedrijf grotendeels gerund door de directie, bestaande uit Robin Grootscholten en Dennis van der Knaap, en een hardwerkend team van medewerkers.

Vitensa was 20 jaar geleden een van de eerste partijen die snoeptomaatjes ging telen en het bedrijf heeft de laatste 20 jaar een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het succes van dit populaire product. Nu is het echter tijd voor een nieuwe stap, een nieuw droom:
‘‘…gezonde producten maken die lekker zijn, betaalbaar zijn, een lage milieudruk hebben en waarmee we een toekomstbestendig bedrijf kunnen creëren dat in haar omgeving bijdraagt aan een duurzamer milieu.’’

Om deze droom te verwezenlijken maakt Vitensa nu de overstap naar volledig biologische teelt: ”De zoektocht naar een alternatief is 3 jaar geleden al begonnen. De markt voor snoeptomaten is volwassen en veranderd van een niche naar een bulkmarkt die verzadigd raakt en waar de prijs belangrijker is dan de smaak, kwaliteit en presentatie. Dat past niet bij onze bedrijfsomvang en daar willen we ook niet naar toe bewegen, dus dan moet je wat anders gaan zoeken.”

Het is makkelijk voor te stellen dat de overstap naar biologische teelt niet van de een op de andere dag gaat. Dat bevestigd Robin Grootscholten dan ook: ”In de teelt op substraat, zoals dat genoemd wordt en wat we altijd deden, kun je de voeding, het water en dergelijke heel goed sturen. Je kunt het voor de plant optimaal regelen. Bij een biologische teelt staat de plant in de grond. Daar geef je ook voeding, organische voeding, en water maar het is een grotere uitdaging qua sturing. Je werkt compost in, bacteriën en schimmels zetten dat om in opneembare voedingsstoffen voor de plant. Een actief bodemleven, zoals ze dat noemen, is voor ons nieuwe materie. Bescherming van het gewas deden we altijd al maximaal biologisch, met natuurlijke vijanden van de ziekten en plagen die je kunt hebben in het gewas. Maar als dat té erg werd kon je, heel plaatselijk en specifiek, de plaag of ziekte de kop indrukken met een gewasbeschermingsmiddel. Nu wordt dat echt 100% biologisch en dat zal best wat uitdagender zijn.”

Behalve de overstap naar biologische teelt heeft Vitensa al eerder duurzame stappen gezet.  Namelijk door aan te haken bij het Aardwarmte Vierpolders project. Grootscholten verteld hierover: ”Onze keuze om daar 7 jaar geleden aan deel te gaan nemen was en is dat we als bedrijf ervoor moeten zorgen dat alles wat we doen maatschappelijk gedragen dient te worden. Aardgas zal best blijven maar je kunt er op lange termijn niet voor 100% je kassen mee blijven verwarmen, dat is vanuit duurzaamheidsoogpunt niet te rechtvaardigen. Bovendien is aardwarmte hernieuwbare energie en dat is gas niet. Je verbruikt het en het is weg. Aardwarmte gebruiken is maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Door: Anna Helmus
Interview met: Robin Grootscholten