Nieuws   |   In de spotlight: Peter en Martin van den Bos van Kwekerij Islandplant
31 oktober 2022

In de spotlight: Peter en Martin van den Bos van Kwekerij Islandplant


Aardwarmte Vierpolders is een duurzaam initiatief vanuit meerdere tuinders in de omgeving. We stellen graag weer twee tuinders aan je voor:
Peter en Martin van den Bos

Kwekerij Islandplant is opgericht in 2009 door de broers Peter en Martin van den Bos en bestaat uit drie vestigingen die alle zijn gevestigd op het eiland Voorne-Putten in het glastuinbouwgebied van Brielle, Vierpolders en Tinte. De hoofdvestiging van Islandplant met een teeltoppervlak van 50.000 m2 is in Vierpolders gevestigd. Het hoofdproduct van Islandplant zijn tuin- en kamerpothortensia’s. Daarnaast worden er potchrysanten en diverse soorten perkgoed in hangpotten geteeld. Ook wordt er hortensiastekmateriaal gekweekt voor de eigen hortensiateelt en voor verkoop aan andere hortensiatelers.

Kwekerij Islandplant is op de locatie Vierpolders al sinds de zomer druk bezig om voor de kerstdagen 500.000 stuks rode kerststerren (poinsettia) af te leveren. De eerste stekken van de kerststerren worden geplant rond half juli en de afleverperiode loopt van eind oktober tot half december.

De van oorsprong Mexicaanse plant is een korte dag plant. Dat wil zeggen dat de groene bladeren naar rood verkleuren vanaf het moment dat de nachtperiodes langer zijn dan dag periodes. In een kas kan men de natuur op vele manieren nabootsen en een ideaal groeiklimaat voor de planten bewerkstelligen. Zo kan men de nacht- en dagperiode beïnvloeden door middel van een beweegbaar verduisteringsscherm. Zo kan vanaf het moment dat de korte dag ingaat, het doorkleuren van groene naar rode schutbladeren in 8 weken tijd gebeuren. Naast verduisteren heeft het schermdoek ook een goede isolerende werking en bespaart dit energie om de kas te verwarmen.

De ideale temperatuur in de kas voor de kerststerren is 18 °C. Het verwarmen van de kas gebeurd door middel van een beweegbaar buisverwarmingsysteem dat men laat zakken tot vlak boven het gewas. De warmte komt dan dichtbij het gewas vrij, waardoor er erg efficiënt met energie wordt omgegaan. De betonnen teeltvloeren waar de planten op staan zijn voorzien van een vloerverwarmingssysteem. Een verwarmde vloer heeft als voordeel dat het langdurig warmte buffert en afstaat waardoor er geen grote temperatuurschommelingen optreden en men het plantklimaat zo optimaal mogelijk kan houden.

Sinds 2016 verwarmt kwekerij Islandplant de kas in Vierpolders met aardwarmte in plaats van aardgas. Alleen al op de teelt van de kerststerren is dat een gasbesparing van 500.000 m3 per jaar. Dit jaar zullen er naar schatting zo’n 20% minder kerststerren op de Europese markt komen in verband met de aanhoudende hoge gasprijzen in Europa. Hierdoor wordt er wel enige prijsstijging voor de kerststerren verwacht. Het gebruik van aardwarmte brengt kwekerij Islandplant op dit moment in het voordeel ten opzichte van telers die alleen beschikken over gasgestookte ketels. Tevens wordt het ook steeds belangrijker om duurzame planten te gaan telen, omdat de vraag naar producten met een lage CO2 footprint toeneemt.  

De duurzaam geteelde kerststerren van Islandplant vinden voor zo’n 80% hun weg naar de Britse supermarkten waar kerststerren sinds geruime tijd erg populair zijn. De overige 20% vindt voornamelijk haar bestemming in de Benelux en een klein gedeelte daarvan gaat richting de voormalige Oostblok landen.