Energie blijft een belangrijk vraagstuk in de tuinbouw. Een van de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied is de inzet van batterijen om grote hoeveelheden energie op te slaan. Bij Globe Plant lopen ze graag voorop – dat was al het geval met aardwarmte, nu zijn ze ook bezig met de aanleg van een batterij van 1,6 MegaWatt en 3 MWh. Paul Grootscholten laat de batterij in aanbouw aan ons zien, en vertelt ondertussen ook het een en ander over de laatste ontwikkelingen bij het bedrijf.
De voordelen van een batterij
De batterij in Brielle, waar Globe Plant straks 3 Megawattuur aan energie in kan opslaan, is voldoende om bij normaal gebruik zo'n uur of tien als bedrijf te kunnen blijven doordraaien. Dat heeft volgens Paul twee belangrijke voordelen: "Ten eerste dat we zelf geen stroomprobleem krijgen. Dat geldt voor nu, maar vooral voor de toekomst."
Daarnaast is het plan om met stroomhandel nog wat centen te verdienen. "Dan helpen we TenneT met het regionale net. Dat regionale net is in principe van Stedin, maar via onze batterij gaan we TenneT assisteren om het net hier stabiel te houden. Dat doen we door onze twee bedrijven te clusteren, daar hebben we in totaal bijna 4 MW aan wkk's op staan. Daarmee kunnen we Tennet dagenlang helpen het net stabiel te krijgen." Zo'n batterij is een complex apparaat, met een eigen softwareplatform.
Aardwarmte
Globe Plant wil niet alleen met de batterij voorop lopen – ook met aardwarmte zijn ze al een tijdje bezig op de vestiging in Vierpolders. "Dat gaat op zich goed, met nu en dan wat haperingen in de apparatuur. We hebben iets minder productie dan we oorspronkelijk bedacht hadden, maar voldoende voor de groep tuinders die is aangesloten. We hebben 60 hectare aan het project hangen. De meeste mensen zijn tevreden met het evenwicht."
De plannen liggen er om ook op de locatie Brielle met aardwarmte aan de slag te gaan, wanneer alle vergunningen binnen zijn. De put, van Duurzaam Voorne in Tinte, ligt er al. Maar we gaan even terug naar Vierpolders: "In 2008 ben ik met het traject begonnen, en in 2015 konden we uiteindelijk boren. De capaciteit is op dit moment 13 MW." Ter vergelijking: in Tinte wordt de capaciteit 20 of 21 MW, waarvan nu ca. 16 MW nuttig wordt gebruikt. "Dat betekent dat wij ook nog aangesloten kunnen worden op die put."
Restwarmte als aanvulling
Omdat de aardwarmte niet alle vraag dekt, en omdat de overheid wkk's wil uitfaseren, kijken ze bij Globe Plant ook naar restwarmte. "Dat zou dan van de waterstoffabrieken van Shell moeten komen. Ze zijn nu op de Maasvlakte elektrolysers aan het bouwen, die genoeg restwarmte produceren. Deze kunnen ze leveren aan de tuinbouw en aan de stadsverwarming en hiervoor is veel dure infrastructuur nodig. Het zou mooi zijn als die warmte langs ons gaat, omdat we het als een soort knooppunt verder kunnen verspreiden via onze infrastructuur voor aardwarmte."
Ombouw in Brielle
De energieprojecten zijn zomaar wat voorbeelden van de technische hoogstandjes waar Globe Plant graag gebruik van maakt voor een optimale bedrijfsvoering. In Brielle begon dat in 2021, toen de tuin van een tomatenteler werd overgenomen. "Die kas is toen in zeven maanden omgebouwd: de kas zelf heeft Zwirs gedaan, de scherming heeft Huisman gedaan, verwarming heeft Verkade gedaan. Water en elektra is van Enthoven, beton is door Kroes gedaan, en diverse andere aannemers hebben nog werkzaamheden verricht, zoals Grondwerkbedrijf Westland."
De kas in Brielle is 6 hectare, waarvan 4 hectare is ingericht. "Hij wordt in principe gebruikt voor ons hele productscala, maar minder intensief dan Vierpolders. Enten en zaaien doen we hier niet, maar wel dingen als oppotten, uitzetten en steksteken. Het is een iets extensievere locatie."
Bron: Groentennieuws